Натурални Продукти за Кожата! Как да ги изберем?

Как да изберем продуктите за грижа за кожата, най-подходящи за вашата кожа, според дерматолозите?

Точните продукти за вашата кожа са налице – просто трябва да знаете как да ги намерите. Ограничете догадките и следвайте този съвет, подкрепен от дерматолог, за избора на вашите перфектни продукти за грижа за кожата.


Освен ако нямате опит в латински или степен по химия, четенето на списъка на съставките в продуктите за грижа за кожата може да бъде като четене на чужд език. Този език всъщност има име – това е Международната номенклатура на козметичните съставки. Ако си спомняте за ранните часове по наука, където сте научили за научния метод, това е малко по-така. INCI съществува, за да помогне за създаването на стандартизиран език на имената на съставките, които да се използват върху етикетите по целия свят. За съжаление не е супер удобен за потребителите.

Понякога производителите хвърлят на всекидневния потребител кост, като поставят по-често срещаното име в скоби до научното име, като това: Токоферол (витамин Е). Но без това малко побутване, списъкът на съставките често изглежда просто като поредица от дълги непознати думи, разделени със запетаи.

Вместо да правим детективска работа по нашите продукти за грижа за кожата, е много по-лесно да проследим гласуването за популярност и да се спрем на продукти с култов привърженик, особено в ерата на влиятелите на красотата. Но това не винаги е най-добрият маршрут. Колкото и да е просто, няма универсално решение за грижа за кожата. Както обяснява д-р Дженифър Дейвид, дерматолог, специализирана в козметичната дерматология и кожата на цветната дерматология, „това, което работи за вашия най-добър приятел, може да не работи за вас.“

Индивидуалният подход е от решаващо значение за намирането на правилните продукти за грижа за кожата с правилните съставки за вашата кожа. Това отнема малко допълнително време и да, включва четене на списъка на съставките, но си заслужава.

За ваш късмет разговаряхме с дерматолози, за да направим целия процес малко по-малко плашещ. С част от тази информация в задния си джоб можете да бъдете по-уверен потребител и да се надявате да избегнете реактивни кожни бедствия, когато изпробвате нови продукти в бъдеще.

  1. Опознайте своя тип кожа

Според козметичния дерматолог Микеле Грийн, доктор по медицина, типът на кожата е най-важният фактор за определяне кои продукти за грижа за кожата ще работят най-добре за вас. „Не е задължително да има лоши продукти, но понякога хората с различни типове кожа използват грешен продукт за своя тип кожа“, казва д-р Грийн.

Може би вече сте се досетили, но тези с предразположена към акне и чувствителна кожа трябва да бъдат най-предпазливи с различни съставки в продуктите си за грижа за кожата. За всички видове мазна кожа всъщност вие сте победителите тук: Мазната кожа може да се справи с по-широк спектър от съставки, които понякога могат да предизвикат пробиви или дразнене на други типове кожа.

Това са съставките, които д-р Грийн предлага за различни типове кожа:

За мазна кожа: Потърсете продукти, съдържащи алфа хидрокси киселини (гликолова киселина или салицилова киселина), бензоил пероксид и хиалуронова киселина. „Тези съставки са ефективни за контролиране на излишното производство на себум, докато хиалуроновата киселина ще произвежда хидратация само в необходимите области“, казва д-р Грийн.

За суха кожа: Потърсете продукти, съдържащи масло от ший и млечна киселина. „Тези съставки осигуряват хидратация и леко ексфолиране, за да поддържат сухата кожа да изглежда сияйна“, казва д-р Грийн.

За чувствителна кожа: Потърсете продукти, съдържащи алое вера, овесени ядки и масло от ший. „Те са добри овлажнители и обикновено не разбиват никого“, казва д-р Грийн.

Ако не сте на 100 процента сигурни какъв тип кожа имате, струва си да посетите дерматолог, за да потвърдите. След като разберете типа си кожа, можете да започнете да избирате продуктите си с малко повече прецизност.

2. Не купувайте в излишък

„Опаковката и популярността понякога са лесни капани, в които попадаме и не трябва да държим твърде много тежест или стойност в това, което избираме за това, което е добро за нашата кожа“, казва д-р Дейвид. Ако ще купувате продукт по препоръка на приятел или инфлуенсър, не трябва просто да обръщате внимание на това колко добре изглежда кожата им сега, а вместо това с какъв тип кожа са си имали работа. Това ще ви даде по-надежден индикатор за това колко добре ще работи продуктът за вас.

През последните няколко години култови любимци като скраб от кайсии St. Ives и множество кремове Mario Badescu са изправени пред съдебни дела от потребители, които са имали доста сериозни нежелани реакции. Няма нужда да се паникьосвате, ако някои от тези продукти седят в чекмеджето ви за козметика у дома – това не означава, че са вредни за всички. Но реакцията около някои от тези популярни марки и продукти за грижа за кожата може да служи като напомняне за това, че нещо получава гласа за популярност, не означава, че е популярно по правилните причини или че е подходящият продукт за вас.

Проверката на списъка на съставките все още е най-добрият начин, независимо колко положителни отзиви или звезди има продуктът онлайн.

3. Обърнете внимание на реда на съставките

След като разберете кои основни съставки искате да избягвате или да следвате, ще искате да обърнете внимание къде попадат в списъка на съставките. Като добро правило, д-р Дейвид препоръчва да се разгледат първите пет съставки, тъй като това често ще представлява около 80 процента от състава на продукта.

Съставките ще бъдат изброени в реда на най-високата до най-ниската концентрация, така че ако има проблемна или потенциално дразнеща съставка сред първите пет изброени, ще искате да се пазите от този продукт. По същия начин, ако търсите продукт за конкретни съставки, но тези съставки са изброени в края, тогава този продукт не си струва парите. С толкова малък процент от общия продукт няма да усетите ползите от съставките в края на списъка.

4. Не се страхувайте от дългия списък на съставките

Що се отнася до храната, която влагаме в тялото си, често ни учат да търсим по-кратък списък с по-познати съставки. Макар че по-съкратеният списък може да бъде по-лесен за дешифриране, той не винаги ще го намали по отношение на това, което искате да извлечете от продуктите си за грижа за кожата.

Когато търсите свойства против стареене или инвестирате в медицински продукти за грижа за кожата, списъкът на съставките естествено ще стане малко по-дълъг. И д-р Дейвид казва, че това не трябва да ви възпира. Вместо това се обърнете за малко помощ – или от дерматолог, или от технология – за да определите дали продуктът е добър избор за вас.

5. Винаги правете тест за чувствителност на кожата

Тестът за реакция е интелигентна практика в процеса на елиминиране на продукта.

Тестът за реакция може да помогне да се определи дали някои продукти или съставки ще предизвикат алергични реакции, ще раздразнят кожата ви или ще запушат порите ви. „Мисля, че посланието за всички е: Ако това влошава кожата ви или я дразни по някакъв начин, спрете да го използвате, това не е правилният продукт за вас“, казва д-р Грийн

Тестването на всички ваши съставки, преди да се ангажирате с тях, отнема малко повече време в началото, но в крайна сметка може да ви спести много пари.